Wel of geen beugelplicht!?

Wel of geen beugelplicht!?

Wel of geen beugel? Het is met name voor de fanatieke gebruikers van de dubbele trap een bij aanschaf of tijdens de jaarlijks terugkerende inspecties van hun klimmateriaal een vraag. Veel mensen ervaren de beugel op een dubbele trap  als een bijzonder onpraktisch vehikel dat vaker in weg zit bij de werkzaamheden dan dat het gemak oplevert. Ook onze eigen inspecteur komt in het veld veel dubbele trappen van alle merken tegen waarvan de beugel ontbreekt. In de meeste gevallen zijn deze trappen met beugel geleverd,  maar verwijderd door de gebruiker zelf. Niet handig! Alleen het verwijderen van de beugel is al een reden om de tijdens de verplichte jaarlijkse keuring de trap af te keuren voor gebruik. We hebben het dan nog niet eens over het onverzekerd werken op ondeugdelijk klimmateriaal.  

Wetgeving

Klimmateriaal binnen de EU moet aan een aantal regels voldoen. Deze zijn terug te lezen in de norm EN131. Nederland heeft haar eigen Wet en Norm te weten; de Warenwet en de NEN2484. Klimmateriaal wat in Nederland wordt geproduceerd moet aan deze normen voldoen. Zoals het vaak gaat met wetten en regels worden deze op verschillende manieren geïnterpreteerd waardoor sommige mensen door de bomen het bos niet meer zien. Dit geldt ook voor de beugel die volgens velen  verplicht is op de dubbele trap. De wet schrijft voor dat een beugel verplicht is bij een bordes of platform. Als men de bovenste treden als een stavlak/bordes maakt is een beugel op een dubbele trap verplicht.  

Bij ALGA maken we klimmateriaal dat is afgestemd op de wensen van de gebruiker. Wij hebben onze dubbele trap voorzien van een handig gereedschapsbakje dan vervalt het bordes/platform en is men niet verplicht om een steunbeugel te monteren (zie de series DT en BIS van ALGA). 

Privacy statement

Welkom op onze site! Wij verzamelen verschillende soorten gegevens op onze website om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten uw wensen en eisen.

Privacy statement | Sluiten
Instellingen