Een kooiladder is een essentieel hulpmiddel om veilig toegang te krijgen tot verhoogde gebieden zoals daken, silo’s, tanks en masten. Maar hoeveel weet je echt over deze speciale soort ladder? Weet je bijvoorbeeld aan welke eisen een kooiladder moet voldoen volgens de norm NEN-EN 14122-4? Of wanneer het gebruik van een kooiladder verplicht is? En hoe zit het met de maximale hoogte van een kooiladder, of de belangrijkste afmetingen om rekening mee te houden?
In deze blog beantwoorden we deze vragen en nog veel meer. We leggen uit wat een kooiladder is, waarom het gebruik ervan vaak verplicht is, en hoe je de juiste kooiladder kiest voor jouw specifieke wensen. Ook bespreken we de kosten van verschillende soorten kooiladders, en bieden we een handige gids om je te helpen de juiste keuze te maken.
Kooiladders; 5 veelgestelde vragen:
1. Waar moet een Kooiladder aan voldoen?
Een kooiladder is een type ladder dat vaak wordt gebruikt om toegang te bieden tot verhoogde gebieden zoals daken, silo’s, tanks en masten. Om veilig te zijn en te voldoen aan de regelgeving moet een kooiladder aan een aantal eisen voldoen. Je vindt de eisen waar een kooiladder aan moet voldoen terug in de norm NEN-EN 14122-4. Je vindt in deze norm antwoord op de vraag: waar moet een kooiladder aan voldoen? Hoe hoog mag een kooiladder zijn? Hoe breed is een kooiladder? Hoe breed moet een kooiladder zijn? Je krijgt antwoorden over de kooiconstructie maar ook over de bevestiging van de kooiladder.
2. Wanneer is een Kooiladder verplicht?
Wanneer we praten over een vaste of permanente ladder die hoger is dan 3 meter moet deze voorzien zijn van een kooiconstructie. Je kunt dus stellen dat een kooiladder vanaf 3 meter verplicht is voor het veilige dak of machine toegang. De kooi moet vanaf de grond gezien tenminste beginnen op een hoogte tussen 2,2 meter en 3 meter. Is de klimhoogte lager dan 3 meter dan mag er ook een gevelladder geplaatst worden. Dit wijkt af van wat er In de ARBO wetgeving staat. Hierin staat dat wanneer er sprake is van valgevaar bij aanwezigheid van risico verhogende omstandigheden, openingen in vloeren, of als het gevaar bestaat om 2,5 meter of meer te vallen. Het kan daarom verstandig zijn om de kooi vanaf 2,5 meter hoogte te laten beginnen. Je voldoet dan aan zowel aan de ARBO al aan de norm NEN-EN 14122-4
3. Hoe hoog mag een Kooiladder zijn?
Er bestaat geen maximale hoogte voor een kooiladder. Wel zijn er verschillende wettelijke bepalingen die gaan over de hoogte van kooiladders. Zoals eerder besproken is een kooiladder vanaf 3 meter verplicht. Is een kooiladder hoger dan 10 meter dan is een rustbordes om de 6 meter verplicht. Door rustbordessen toe te passen creëer je zoals ze dat noemen een versprongen vlucht. Onafgebroken tot grote hoogte klimmen vergt veel energie met een rustbordes voorkom je overbelasting en daarmee ook eventueel valgevaar tijdens het beklimmen van hoge kooiladders.
4. Wat zijn de belangrijkste afmetingen voor kooiladders?
Er zijn bij kooiladders nogal wat afmetingen waar je rekening mee moet houden. Veel van deze afmetingen zijn vooral belangrijk voor de producent van de kooiladder. Denk hierbij aan de breedte van de ladder (min. 40 cm en max. 60 cm), de breedte van de uitstap op aankomstniveau (min. 50 cm en max. 70 cm), diameter van de kooiconstructie ( min. 65 cm en max. 80 cm ). Maar ook zaken zoals de wettelijk verplichte 2 cm. vlakke antislip sport, de maximale afstand tussen de kooistrippen van 30 cm.
Speciale aandacht verdient de verplichte vrije voetruimte. Dit is de ruimte tussen de achterkant van de sport en de gevel of object waaraan de kooiladder is gemonteerd. De hoogte van de uitstapzone van de kooiladder (110 cm hoog) en aansluitende hekwerken richting de veilige zone op het dak. Plaats je het hekwerk richting de veilige zone van het dak, positioneer je het hekwerk zo dat je direct valgevaar wegneemt. Is er een vallijnsysteem aanwezig dan kun je kiezen voor een hekwerk van 2 meter lang.
5. Wat kost een kooiladder?
Dit een heel veel gestelde vraag. Het is niet altijd eenvoudig deze vraag in één keer te beantwoorden. Los van de maatvoering speelt ook het type kooiladder een rol in de prijs. Voldoet een kooiladder met uitstaptrede of heb je een kooiladder met passagebordes nodig om de gevel of dakrand veilig te kunnen passeren. Kan de ladder aan de gevel bevestigt worden of moet deze vrij geballast dus zonder te boren geplaatst worden. Bij ALGA hebben we alle type kooiladders overzichtelijk en op maat uitgewerkt. Zo ontdek snel eenvoudig wat een kooiladder kost.
Kooiladder kopen in 5 stappen
Ook hebben we een eenvoudige brochure gemaakt met de titel “kooiladder in 5 stappen”. Dit is een handig hulpmiddel om het juiste type kooiladder te kiezen. Daarna kun je vervolgens direct in ons kooiladderoverzicht de prijs controleren.
Meer weten over Kooiladders?
Ben je op zoek naar een kooiladder dan ben je bij ALGA op het juiste adres. Wanneer je de maatvoering weet en hoe je de ladder wilt monteren kun je kooiladder online kopen. Je ontvangt dan een complete ladder die aan de norm voldoet. Wil je de ladder liever niet zelf monteren? Kies dan voor onze montageservice. Heb je vragen over de kooiladder norm, welke kooiladder het beste in jouw situatie past of over het monteren of plaatsen van een kooiladder? Vraag het onze specialisten, we beantwoorden je vragen graag.