Gratis verzending in Nederland vanaf € 150,-
Meer dan 100 jaar ervaring!
100% Nederlandse producten
Voldoet aan de veiligheidsnormen!
Van advies tot maatwerk

Vluchttrap binnen: Veilig en toegankelijk

De breedte van een vluchttrap hangt af van de functie van het gebouw en het aantal mensen dat gebruik maakt van de trap. Voor woongebouwen moet een vluchttrap minimaal 80 centimeter breed zijn. In gebouwen met een grotere bezettingsgraad, zoals kantoren of scholen, is een breedte van 120 centimeter vaak vereist. Deze breedte zorgt ervoor dat mensen snel en veilig kunnen evacueren zonder dat er opstoppingen ontstaan.

Belangrijke maatvoeringen voor vluchttrappen

Naast de breedte zijn er nog enkele andere belangrijke afmetingen waar je rekening mee moet houden:

  • Treediepte: De horizontale diepte van een trede moet minimaal 23 centimeter zijn. Dit zorgt voor voldoende grip en voorkomt struikelen.
  • Optrede: De hoogte tussen twee treden mag niet meer dan 21 centimeter bedragen (22 cm. bestaande bouw) , zodat de trap gemakkelijk te belopen is.
  • Leuninghoogte: Vluchttrappen moeten conform het bouwbesluit leuningen hebben op een hoogte van minimaal 90 centimeter om extra steun en veiligheid te bieden. Voor instinctief gebruik is een leuninghoogte van 100 centimeter de norm. Deze hoogte is min of meer de standaard en sluit ook aan bij de norm NEN-EN 14122-3. (met 110 cm. op het bordes)
  • Vrije doorgangshoogte: Boven de trap moet er minimaal 190/210/230 centimeter vrije ruimte zijn om te voorkomen dat iemand zijn hoofd stoot (afhankelijk van bestaande-, nieuwbouw en NEN-EN14122).

Vluchttrappen buiten: 4 extra uitdagingen en eisen

Voor vluchttrappen aan de buitenkant van een gebouw gelden aanvullende eisen. Trappen voor buiten moeten niet alleen functioneel zijn, maar ook bestand tegen verschillende weersomstandigheden.

1. Weerbestendigheid en duurzaamheid

Trappen voor buiten moeten gemaakt zijn van materialen die bestand zijn tegen regen, sneeuw, en vrieskou. Denk aan hoogwaardig aluminium, dit zal minder snel corroderen en langer meegaan.

2. Afmetingen vluchttrap

De afmetingen voor buitentrappen zijn dezelfde als voor binnentrappen, deze moeten minimaal 80 centimeter breed zijn. In gebouwen met een grotere bezettingsgraad, is een breedte van 120 centimeter vaak vereist. Buiten moet er extra aandacht zijn voor antislip voorzieningen. Vooral bij nat weer of vorst is het belangrijk dat de treden niet glad worden.

3. Verankering en stabiliteit

De vluchttrap moet stevig aan de gevel verankerd zijn. Dit betekent dat de bevestigingspunten robuust en duurzaam moeten zijn, zodat de trap veilig blijft, zelfs bij zware belasting tijdens een evacuatie.

4. Jaarlijkse inspectie en onderhoud

Jaarlijks onderhoud en regelmatige inspecties zijn belangrijk. Zorg er altijd voor dat de trap vrij is van obstakels, het antislip profiel intact is en er geen oxidatie of slijtage is die de stabiliteit kan beïnvloeden. Dit kan het verschil maken tussen een veilige evacuatie en een potentieel gevaarlijke situatie.

Vaste trap op maat gemaakt ALGA maatwerk aluminium klimmateriaal

Veiligheid voor iedere gebruiker

Waarom de breedte van een vluchttrap belangrijk is

De juiste maatvoeringen en goed onderhoud van vaste trappen  die ook als evacuatiemiddel dienen zijn van levensbelang. Te smalle trappen kunnen leiden tot opstoppingen, paniek en vertragingen tijdens een evacuatie. Onvoldoende treediepte of een te hoge optrede kunnen struikelgevaar vergroten, vooral in een noodsituatie waar snelheid en stress een rol spelen. Een goed ontworpen en onderhouden vluchttrap zorgt ervoor dat iedereen, ongeacht leeftijd of fysieke gesteldheid, snel en veilig het gebouw kan verlaten. Dit vermindert de kans op verwondingen en verhoogt de algehele veiligheid van het gebouw.

Trappen op maat gemaakt

Het ontwerpen van trappen voor evacuatie volgens de juiste specificaties en regelmatig onderhoud is cruciaal voor de veiligheid van de gebouwgebruikers. Of het nu gaat om een trap binnen of buiten, het naleven van de regels en richtlijnen zoals gesteld in het Bouwbesluit 2012 zorgt ervoor dat iedereen in geval van nood het gebouw veilig kan verlaten. Veiligheid begint bij de basis, en een goed ontworpen vluchttrap is een fundamenteel onderdeel daarvan.

 

Vluchttrap nodig?

Bij ALGA staan we klaar om je te helpen met alle vragen en zorgen rondom vluchttrappen en andere veiligheidsvoorzieningen. Want veiligheid is geen luxe, maar een noodzaak.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.