Gratis verzending in Nederland vanaf € 150,-
Meer dan 100 jaar ervaring!
100% Nederlandse producten
Voldoet aan de veiligheidsnormen!
Van advies tot maatwerk

Wel of geen steunbeugel? Het is vooral voor de fanatieke gebruikers van dubbele trappen bij aanschaf of tijdens de jaarlijkse keuring van hun klimmateriaal een vraag. Veel mensen ervaren dubbele trappen met een steunbeugel als een bijzonder onpraktisch vehikel. De steunbeugel, ook wel kniebeugel genoemd, zit met regelmaat meer in de weg bij werkzaamheden dan dat het gemak oplevert. Ook onze eigen keurmeester komt in de praktijk veel dubbele trappen van alle merken tegen waarvan de beugel ontbreekt. In de meeste gevallen zijn deze trappen wel met een kniebeugel geleverd, maar verwijderd door de gebruiker zelf. Niet handig! Alleen het verwijderen van de beugel is al een reden om de tijdens de verplichte jaarlijkse keuring en inspectie de trap af te keuren voor gebruik. We hebben het dan nog niet eens over het onverzekerd werken op ondeugdelijk klimmateriaal.

Warenwet en de NEN2484

Steunbeugel en Wetgeving

Klimmateriaal binnen de EU moet aan een aantal regels voldoen. Deze zijn terug te lezen in de norm EN131. Nederland heeft haar eigen Wet en Norm te weten; de Warenwet en de NEN2484. Klimmateriaal wat in Nederland wordt geproduceerd moet aan deze normen voldoen. Zoals het vaak gaat met wetten en regels, worden deze op verschillende manieren geïnterpreteerd. Door de verschillende interpretaties ziet men soms door de bomen het bos niet meer. Die verwarring zien we ook regelmatig als het gaat over de steunbeugel op dubbele trappen. Deze beugel is volgens velen verplicht op een dubbele trap, maar is dat wel zo? De warenwet schrijft voor dat een kniebeugel verplicht is vanaf 60cm gemeten van vloer tot bovenkant van het stavlak, bordes of platform van de trap wanneer het hoogste stavlak is uitgevoerd als een bord. Bij vrijwel alle dubbele trappen zijn de bovenste treden gesloten en kan het bovenste deel als stavlak worden gebruikt. Een steunbeugel is dan verplicht.

Meer lezen over de warenwet:Artikel 3 Warenwetregeling draagbaar klimmaterieel

Is een steunbeugel voor een dubbele trap verplicht?

Bison dubbele trap

Steunbeugel niet verplicht!

Bij ALGA maken we klimmateriaal dat is afgestemd op de wensen van de gebruiker. Bij ALGA hebben we onze dubbele trappen voorzien van een handig gereedschapsbakje. Daardoor vervalt het bordes/platform en is een steunbeugel niet verplicht. Ben je benieuwd hoe een dubbele trap zonder kniebeugel er in de praktijk uitziet? Bekijk dan onze dubbele oploopbare trap type Bison. Heb je aanvullende vragen, dan helpen onze specialisten je graag verder!

Veel gestelde vragen over normen en wetgeving

Is een steunbeugel bij een dubbel oploopbare trap verplicht?

Ja en nee. Trappen met een stavlak of sta bordes hoger dan 60cm is een steunbeugel wettelijk verplicht. In de praktijk zien we dat de steunbeugel erg vaak wordt verwijderd van een dubbele oploopbare trap. Daarom heeft ALGA met het de dubbele oploopbare trap type BISON een trap gemaakt waar geen beugel op gemonteerd hoeft te worden. Het bordes bij dit type trap is vervangen voor gereedschapsbakjes en dus niet als stavlak te gebruiken.

Aan welke norm moeten ladders en trappen in Nederland voldoen?

Alle ladders en trappen in Nederland moeten voldoen aan de Warenwet en het besluit draagbaar klimmateriaal. De Nederlandse wet stelt op verschillende onderdelen hogere eisen aan het veiligheidsniveau dan de Europese wet EN131. Omdat ALGA alle producten in Nederland produceert voldoen onze ladders standaard aan de hoogst gestelde Nederlandse norm, dat is dus de Warenwet. 

Belangrijk! De normen NEN-EN 131-1 t/m 6 zijn niet geharmoniseerd in Nederland. Draagbaar klimmaterieel in Nederland moet voldoen aan de Warenwet.

bron: https://www.nvwa.nl

Wat is de WARENWET?

De Warenwet is een Nederlandse wet die regels stelt om de veiligheid en kwaliteit van producten te waarborgen. Het doel van de wet is om consumenten en gebruikers te beschermen tegen gezondheids- en veiligheidsrisico’s die kunnen voortvloeien uit het gebruik van producten. De Warenwet geldt voor vrijwel alle producten die in Nederland op de markt worden gebracht, met enkele uitzonderingen zoals geneesmiddelen en voertuigen, die onder specifieke andere regelgeving vallen.

Wat regelt de Warenwet?

De Warenwet bepaalt dat producten:

  1. Veilig moeten zijn: Producten mogen geen risico vormen voor de gezondheid of veiligheid van gebruikers.
  2. Voldoen aan specifieke eisen: De wet geeft aan waaraan producten moeten voldoen, bijvoorbeeld in termen van constructie, materiaalgebruik of etikettering.
  3. Correct moeten worden gebruikt en onderhouden: De wet bevat ook regels over hoe een product veilig gebruikt of onderhouden moet worden.

Voor wie geldt de Warenwet?

De Warenwet is van toepassing op producenten, importeurs en verkopers van producten. Zij moeten ervoor zorgen dat hun producten voldoen aan de eisen van de Warenwet voordat deze op de markt worden gebracht. Dit geldt ook voor bedrijven die gebruikte of gereviseerde producten verkopen.

Handhaving en controle

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert of producten voldoen aan de eisen van de Warenwet. Als een product niet aan de eisen voldoet, kan de NVWA maatregelen nemen, zoals waarschuwingen, boetes of het uit de handel nemen van onveilige producten.

Warenwet en klimmateriaal

Voor klimmateriaal, zoals ladders en trappen, stelt de Warenwet specifieke eisen om de veiligheid van gebruikers te waarborgen. Deze eisen gaan vaak verder dan de Europese normen (zoals EN 131). Een voorbeeld is de minimale belasting die een ladder moet kunnen dragen, die volgens de Warenwet hoger ligt dan de Europese standaard. De norm EN 131 is dan ook niet geharmoniseerd in Nederland.

Kortom, de Warenwet is de belangrijkste wet om de veiligheid en kwaliteit van producten in Nederland te waarborgen. Voor bedrijven die klimmateriaal op de Nederlandse markt verkopen of gebruiken, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat hun producten aan de Warenwet voldoen.

Mag ik zelf mijn ladder, trap of rolsteiger aanpassen?

Nee. Het is niet toegestaan om aanpassingen te doen aan klimmateriaal. Alle ALGA producten worden geproduceerd volgens de geldende wetten en normen. Wanneer er een aanpassing aan het product wordt gedaan, voldoet het betreffende product niet meer aan de specificaties en kan het product in strijd zijn met de wetten en normen. De Arbeidsinspectie kan hiervoor zelfs een boete opleggen. Professioneel klimmateriaal moet jaarlijks gekeurd worden. Het goedkeuren van het product kan dan ook alleen als het product nog steeds conform productspecificaties is. Als laatste speelt ook de eigen veiligheid nog een grote rol. De kans op ongelukken is namelijk groter als er eigen aanpassingen aan het product zijn gedaan.

Wat is de NEN 2484?

De norm NEN 2484 laat zien aan welke eisen, definities en beproevingen professioneel draagbaar klimmateriaal (ladders en trappen) moet voldoen. Verder worden er in deze norm ook aanwijzingen gegeven voor het gebruik van professioneel draagbaar klimmateriaal in de praktijk. Deze norm komt overeen met de Warenwet en het besluit draagbaar klimmateriaal. De NEN 2484 wordt in de praktijk nog genoemd en gehanteerd als norm tijdens de jaarlijkse en verplichte keuring en inspectie van draagbaar klimmateriaal bij bedrijven. Maar de normcommissie komt niet meer bij elkaar. 

Wat is de EN-131?

De EN 131 is de Europese norm voor ladders, vouwladders en trappen. Omdat op dit moment specifieke Europese wetgeving voor draagbaar klimmaterieel ontbreekt, zijn de lidstaten genoodzaakt dit op nationaal niveau te regelen. Dit betekent dat de regelgeving per lidstaat aanzienlijk kan verschillen. Voor Nederland geldt de Warenwet en het besluit draagbaar klimmateriaal . De Nederlandse wet biedt een hogere veiligheidsstandaard dan de Europese norm EN 131. 

De normen NEN-EN 131-1 t/m 6 zijn niet geharmoniseerd in Nederland. Draagbaar klimmaterieel in Nederland moet voldoen aan de Warenwet.

bron: https://www.nvwa.nl