Kooiladders wetgeving en normering
Een kooiladder, ook wel permanente of vaste toegangsladder genoemd, is niet meer weg te denken bij het realiseren van een veilige dak-toegang. Een kooiladder wordt steeds meer gebruikt op bedrijfsgebouwen, instellingen, flats en huizenblokken. Een permanente toegangsladder zorgt voor veilige dak-toegang tijdens onderhoudswerkzaamheden, inspecties aan daken of installaties die op daken staan. Een kooiladder draagt dus bij aan het realiseren van een veilige werkomgeving en leefomgeving. Een kooiladder is dan wel geen officiële vluchtladder, maar kan daarvoor wel handig gebruikt worden als dat nodig zou zijn. Het zal je daarom niet verbazen dat kooiladders aan wetgeving en normen moeten voldoen zodat er veilig gewerkt en gewoond kan worden.
Normering en wetgeving kooiladders
Werken op hoogte brengt risico’s met zich mee. Klimmateriaal moet daarom altijd aan verschillende normen en eisen voldoen. Dat geldt ook voor een kooiladder of vaste toegangsladder. Voor kooiladders is de norm NEN-EN-ISO 14122-4. Daarin staat omschreven waar een kooiladder en de omgeving waar de kooiladder is geplaatst allemaal aan moet voldoen. Wanneer je gebruik maakt van een permanente toegangsladder moet die bij een hoogte van meer dan 3 meter voorzien zijn van een kooiconstructie. Is de verticale hoogte die je moet overbruggen lager dan 3 meter, dan kan een vaste ladder zonder kooi ook wel gevelladder genoemd worden toegepast. Verder moet een kooiladder zijn uitgerust met rechte en vlakke antislip sporten. Met stevige antislip sporten weet dat je zeker dat je voldoende grip hebt als je de kooiladder beklimt.
Er zijn nog veel meer punten die de aandacht verdienen als je een kooiladder plaatst. De positie van de kooiladder aan de gevel, de aankomstplaats op dakniveau, waarvoor overigens ook weer verschillende regels gelden. En de manier waarop de kooiladder bevestigt moet worden. Natuurlijk hoef jij niet perse al deze punten van aandacht 100% te weten. Weet jij de basismaten die voor een kooiladder nodig zijn, dan helpen onze kooiladderspecialisten je graag verder om de kooiladder volledig binnen de norm NEN-EN-14122-4 te realiseren.
Ontdek de Kooiladders van ALGA
Conform de norm NEN-EN 14122-4
Belangrijke kooiladder afmetingen
Wanneer je een kooiladder wilt kopen of installeren, is het belangrijk om te weten wat de wettelijke eisen en afmetingen zijn voor de kooiladder. Een verticale ladder vanaf 3 meter is verplicht om een kooiconstructie te hebben. Bij ladders korter dan 300 cm spreken we over een gevelladder. Bij een totale klimhoogte hoger dan 10 meter is een rustbordes om de 6 meter verplicht. Hieronder vindt je een overzicht van de belangrijkste maten en afmetingen voor een kooiladder. Het is belangrijk deze regels te volgen voor jouw eigen veiligheid en om aan de wettelijke vereisten te voldoen.
Kooiladder afmetingen:
- Bij klimhoogte > 10 meter: rustbordes verplicht om de 6 meter
- Rechte vlakke sport: min. 20mm antislip
- Ladderbreedte: min. 40cm, max. 60cm
- Uitstap op aankomstniveau: min. 50cm breed
- Max. afstand tussen verticale kooistrippen: 30cm
- Diameter kooi: min. 65cm, max. 80cm
- Min. afstand onderkant kooi tot vertrekplaats: 220cm tot max. 300cm
Kooiladder op maat gemaakt
We maken bij ALGA in onze eigen fabriek al onze kooiladders op maat. Je weet dan zeker dat de kooiladder altijd past en voldoet aan de norm. Iedere gevel en ieder dak is anders en vraagt om een oplossing die past om een veilige dak-toegang te realiseren. Is montage aan de gevel niet mogelijk dan biedt een vrij geballaste kooiladder uitkomst.
In veel gevallen in het realiseren en plaatsen van een kooiladder eenvoudig en in sommige gevallen vraagt de situatie om een kooiladder op maat gemaakt. Volstaat een kooiladder met uitstaptrede? Of heb je een kooiladder met uitstapbordes nodig voor het overbruggen van een verhoogde gevelrand? Kan er bij de aankomstplaats recht uitgestapt worden of is een zijwaartse uitstap nodig? Is er valbeveiliging aanwezig waar men bij aankomst aan kan haken of moet een uitloop leuning naar de veilige zone op het dak gerealiseerd worden? Voor iedere situatie heeft ALGA de oplossing in huis en wordt de kooiladder op maat gemaakt. Voor iedere vraag is er een oplossing ook al is deze niet standaard. Met een Kooiladder op maat gemaakt voorkom je valgevaar.
kooiladder Wetgeving & montage
Een kooiladder monteren is geen moeilijke klus. Een kooiladder van ALGA wordt compleet naar wens en voor gemonteerd op locatie geleverd. Het monteren van een kooiladder is daarom bijna vanzelfsprekend. Alle wettelijke elementen die een rol spelen tijdens de montage hebben wij al voor gemonteerd. Daarnaast zijn onze specialisten natuurlijk altijd beschikbaar voor vragen. Lijkt de montage je toch moeilijk? Dan geven we bij ALGA graag advies over hoe en met welke materialen jij de kooiladder stevig en veilig kunt monteren. Zie je tegen de montage van een kooiladder op of heb je bedenkingen over de manier van bevestigen? Schakel dan onze professionele monteurs in.
Kooiladder kopen
Bij het kopen van een kooiladder komen veel elementen aan de orde waarover je vooraf goed na moet denken. De veiligheid staat natuurlijk voorop en daarom voldoen alle kooiladders van ALGA aan de norm NEN-EN-14122-4. Maar ook de prijs van een kooiladder is belangrijk, dat weten wij als geen ander. De prijs van een kooiladder hangt af van de verschillende elementen die je wel of juist niet wilt gebruiken. Bij ALGA maken we dat graag helder en inzichtelijk voor je door jouw vragen samen te vatten in een offerte. Zo is een kooiladder kopen dankzij de hulp van onze kooiladderspecialisten erg eenvoudig en overzichtelijk.
Vraag het de Kooiladderspecialist
Heb je aanvullende vragen over de kooiladder wetgeving, een permanente toegangsladder, een kooiladder op maat of de montage van een kooiladder?