Arbeidsinspectie en stilleggen van bouwprojecten
Onveilig werken in de bouw, met name bij werken op hoogte, is schering en inslag. Zo controleerde de Nederlandse Arbeidsinspectie in Noord-Brabant en Limburg 200 bouwplaatsen, waarbij op meer dan 100 bouwplaatsen de geconstateerde overtredingen zo gevaarlijk waren dat het werk meteen werd stilgelegd**. Het stilleggen van bouwprojecten brengt aanzienlijke kosten en vertragingen met zich mee, wat benadrukt hoe belangrijk het is om te investeren in veiligheid en kennis over het werken met rolsteigers.
Veilig werken met rolsteigers
Doelgroep en inhoud van de cursus
Deze cursus is geschikt voor iedereen die regelmatig met rolsteigers werkt, evenals voor werkvoorbereiders, planners, projectmanagers en KAM medewerkers. Het doel is om deelnemers bewust te maken van veiligheid en hen te trainen om rekening te houden met werkomstandigheden, veilige plaatsing en onderhoud van rolsteigers.
Het programma behandelt onderwerpen als veiligheid en risico, wetgeving, werkomstandigheden, veilig plaatsen, veilig gebruik, onderhoud en inspectie, en deskundig medewerker. De cursus is goed te combineren met de 2 uur durende cursus ‘Veilig werken met ladders en trappen’ voor een compleet aanbod van veilig werken met draagbaar klimmaterieel.
Voordelen van investeren in veiligheid en kennis
Tijdens de cursus wordt aandacht besteed aan het wettelijk kader en verschillende opbouwmethodes. Er is voldoende ruimte voor vragen uit de praktijk. Door te investeren in kennis en het volgen van deze cursus kan het werken met rolsteigers veiliger en efficiënter worden, wat bijdraagt aan het voorkomen van ongevallen zoals het voorbeeld uit 2020* en het stilleggen van bouwprojecten.
Het volgen van de cursus leidt niet alleen tot een veiligere werkomgeving, maar helpt ook bij het voldoen aan de wettelijke eisen en voorkomt boetes en juridische problemen die kunnen ontstaan door het niet naleven van de veiligheidsvoorschriften.
Veilig werken met rolsteigers: Continu leren en verbeteren
Veilig werken met rolsteigers is een continu leerproces. Het is essentieel om regelmatig op de hoogte te blijven van de nieuwste veiligheidsrichtlijnen, technieken en best practices. Zorg ervoor dat je je kennis up-to-date houdt door regelmatig bijscholing te volgen en deel te nemen aan toolbox meetings om samen met je collega’s te werken aan een veilige werkomgeving.
Rol van werkgevers en werknemers
De verantwoordelijkheid voor veilig werken op rolsteigers ligt zowel bij werkgevers als werknemers. Werkgevers dienen te zorgen voor een veilige werkomgeving, het juiste materieel en opleidingsmogelijkheden voor hun medewerkers. Werknemers hebben de verantwoordelijkheid om de opgedane kennis toe te passen, de veiligheidsvoorschriften na te leven en actief bij te dragen aan een veilige werkomgeving.
(*bron: openbaar ministerie) – (**bron: NOS Bouw stil na inspectie)
Cursus veilig werken met steigers
Het werken met rolsteigers hoeft niet gevaarlijk te zijn als je de juiste kennis, vaardigheden en bewustwording hebt. Investeren in veiligheid en kennis door het volgen van de cursus ‘Veilig werken met rolsteigers’ bij ALGA is een cruciale stap om ongevallen te voorkomen en te zorgen voor een veiligere en efficiëntere bouwsector. Schrijf je vandaag nog in en draag bij aan een veiligere toekomst voor iedereen in de bouw.