Met grote regelmaat krijgen we bij ALGA de vraag; heb ik een reformladder of opsteekladder nodig? Die keuze hangt natuurlijk af van de werkzaamheden waarvoor je de ladder gaat gebruiken. Gebruik je de ladder om alleen de dakgoot schoon te maken, of om het dak te betreden? Of wil je er ook installatiewerkzaamheden of onderhoudswerkzaamheden mee uitvoeren? In de praktijk zien we dat er in de bouw meer naar reformladders wordt gevraagd, terwijl dakdekkers meer om opsteekladders vragen.
Het verschil tussen een reformladder en een opsteekladder?
De overeenkomst tussen de verschillende ladders is in ieder geval dat beide typen ladders uit meerdere ladderdelen bestaan. En dat je een reformladder als opsteekladder kunt gebruiken, maar een opsteekladder niet als reformladder. Dit komt door het feit dat de reformladder in een A-stand kan worden geplaatst. Dit maakt een reformladder erg praktisch voor bijvoorbeeld installatiewerk in grote ruimtes. Omdat je dankzij de A-stand met een reformladder vrijstaand kan werken, is de ladder voor veel verschillende soorten werk te gebruiken.
De meest verkochte reformladders
Verschillende uitvoeringen ladders
Allebei de typen ladders zijn in verschillende uitvoeringen leverbaar. De reformladders zijn leverbaar als 2-delige en 3-delige ladder. De tweedelige reformladders zijn leverbaar t/m 20 sporten per ladderdeel en driedelige reformladders t/m 16 sporten. De reformladders van ALGA zijn altijd uitgevoerd met een stabiliteitsbalk en voorzien van een starre en drukvaste spreidstandbeveiliging. Je weet dan zeker dat je ook in A-stand stabiel en veilig kunt werken.
De opsteekladders worden geleverd als tweedelige steekladder t/m 20 sporten en als driedelige steekladder t/m 16 sporten. Die vervolgens weer in drie verschillende uitvoeringen leverbaar zijn, namelijk; met rechte voet, uitgebogen voet en met stabiliteitsbalk.
Wist je dat zowel de Reformladders als de opsteekladders ook als kunststof ladders geleverd kunnen worden? Kunststof ladders worden vaak toegepast in de Elektrotechnische branche en de voedingsindustrie. Kunststof ladders zijn elektrisch en thermisch isolerend en kunnen daardoor breed worden toegepast.
De Reformladder is een echte bouwladder
Dankzij de veelzijdigheid van dit type ladder wordt de reformladder het meest gebruikt in de bouw. Het grote voordeel van een reformladder is dat deze in verschillende posities gebruikt kan worden. Wil je een reformladder voor professioneel gebruik kopen? Dan geven we graag een paar praktische tips waarop je kunt letten.
3 tips bij het kopen van een Reformladder
Reformladder kopen?
- Is de ladder eenvoudig in een reformstand te zetten
- Is er een drukvaste spreidstandbeveiliging aanwezig? (dit is bij de keuring verplicht)
- Denk vooraf goed na voor welke werkzaamheden je de ladder wilt gaan gebruiken. En bepaal aan de de hand daarvan de lengte.
Veel gestelde vragen over Reformladders
Wat is een Reformladder?
Een reformladder is een ladder die bestaat uit 2 of 3 ladderdelen die zijn voorzien van een scharniersysteem waardoor de ladder in een A-stand geplaatst kan worden maar ook gebruikt kan worden als opsteekladder. De reformladder is standaard voorzien van een stabiliteitsbalk zodat de ladder in A-stand stabiel en stevig kan blijven staan. Reformladders worden in de regel gemaakt van aluminium en glasvezel versterkt kunststof (GVK)
Wat is een goede Reformladder?
Een goede reformladder voldoet aan de Warenwet en de NEN 2484 en bestaat uit 2 of 3 ladderdelen, is standaard voorzien van een stabiliteitsbalk zodat deze veilig en stabiel in zowel de A-stand en als uitgeschoven ladder gebruikt kan worden.
Waar op letten bij het kopen van een Reformladder?
Waar moet je op letten bij het kopen van een Reformladder? Omdat een reformladder een veelzijdige ladder is die op meerdere manier gebruikt kan worden geven we je graag een paar tips mee waarop je moet letten bij het kopen van een reformladder
- Bepaal vooraf voor welke werkzaamheden jij de ladder gaat gebruiken. Gebruik je de ladder binnen, buiten of onder omstandigheden waarvoor een GVK ladder nodig is.
- Gebruik je de reformladder binnen let dan op de lengte van de ladder en houd rekening met het feit dat je bij een 2 delige ladder deze maximaal tot de 4e sport van boven mag beklimmen. Een 3 delige reformladder mag je tot het scharnierpunt beklimmen mits je het topdeel ook hebt uitgeschoven.
- Bepaal vooraf hoe lang de ladder moet zijn. Een ladder die je gebruikt om de overstekken te schilderen kan korter zijn dan een ladder die je gebruikt voor dak toegang. Met andere woorden hou rekening met werkhoogte en stahoogte
Waarom geen uitgebogen voet bij een reformladder?
Omdat je een reformladder ook in een A-stand kunt plaatsen is het wettelijk verplicht deze ladder van een basisverbreding te voorzien zodat deze niet om kan vallen. Hoe langer de ladder, hoe breder de basisverbreding moet zijn. Een professionele ladder moet in Nederland voldoen aan de Warenwet en NEN 2484. Een van de eisen is dat de sporten van de ladder een testbelasting van 350 kg. aan moet kunnen. Bij een Reformladder met uitgebogen voet zijn de onderste sporten te lang om dit gewicht te kunnen dragen en is de ladder afgekeurd voor gebruik. Om afkeur te voorkomen plaatst men dan sportlatten op de onderste sporten maar deze zijn in de praktijk hinderlijk en zorgen voor struikelgevaar. Met het oog op veiligheid en sterkte is een ladder met uitgebogen voet niet aan te bevelen.
Hoe werk ik veilig met een Reformladder?
Werken op hoogte brengt gevaren met zich mee. Het is daarom belangrijk om veilig te beginnen aan de klus die voor je ligt. We geven je graag 3 tips mee om veilig te werken met een reformladder:
- Plaats de reformladder niet op een hellend vlak, een zachte, oneffen of gladde ondergrond.
- Reik niet te ver buiten de reformladder (maximaal 1 armlengte).
- Steun niet met één voet op de ladder; de ladder kan gaan schuiven of kantelen
Wat is het verschil tussen een Reformladder en Opsteekladder?
De overeenkomst van beide ladders is dat ze als tweedelige en driedelige ladder geleverd worden. Het allergrootste verschil is het feit dat je een Reformladder naast dat je deze kan opsteken ook in een A-stand kan plaatsen. Een Reformladder kan dus vrijstaand in de ruimte geplaatst worden. Een Reformladder wordt dan ook wel de meest functionele ladder genoemd.
Welke stabiliteitsbalk onder een reformladder?
De lengte van een stabiliteitsbalk voor een reformladder is afhankelijk van de lengte van het 1e ladderdeel en de breedte van het ladderdeel. De formule voor die de lengte van de stabiliteitsbalk bepaald is als volgt: breedte ladderdeel (b1) + 0,175 lengte ladderdeel tot scharnierpunt (L2) = basisbreedte ladder. ( b1 + 0,175 L2 = b2). Een voorbeeld van deze formule vind je in ons blog wat is een goede reformladder. Om het eenvoudig te maken hebben wij ook bij onze stabiliteitsbalken vermeld voor welke reformladder je welke stabiliteitsbalk nodig hebt.
Hoe monteer ik de stabiliteitsbalk onder een reformladder?
De stabiliteitsbalk is bij een reformladder een verplicht onderdeel. De balk inclusief bevestigingsmateriaal vind je in de verpakking. Alle voorbereidingen zijn getroffen voor eenvoudige montage. Bekijk onze instructievideo: Hoe monteer ik een stabiliteitsbalk?